Ontgiften

Detoxen of ontgiften, iedereen heeft er wel eens van gehoord. Overigens niet altijd in positieve zin. Vaak wordt in de media geschreven dat ontgiften onzinnig zou zijn, dat ons lichaam dit zelf zou moeten kunnen. Feit is echter dat ons lichaam in deze moderne tijd met veel meer toxische stoffen in aanraking komt dan lang geleden en dat we een immuunsysteem hebben dat onder druk staat door bijvoorbeeld intoleranties, leefomgeving, stress, chronische aandoeningen en leefstijlkeuzes. In de natuurgeneeskunde gaat het erom je humores (lichaamssappen) weer schoon te krijgen. Ontgiften deed men al in de oudheid maar nu is het helemaal belangrijk geworden.

Colon hydrotherapie is één van de vele manieren die je kan toepassen om je lichaam te ondersteunen doordat het helpt je bloed te zuiveren en je lymfen te draineren.

We komen ieder dag in contact met 70.000 toxische stoffen. We produceren zelf toxinen door ons metabolisme en er zijn toxines die van buitenaf komen waarvan zware metalen en parasieten de grote boosdoeners zijn. Zware metalen blokkeren ons ontgiftingssysteem, parasieten geven continue een toxische belasting, evenals een slechte spijsvertering.

We ontgiften via de:

  • Leverstofwisseling
  • Nierstofwisseling
  • Lymfen
  • Luchtwegen
  • Huid

Voordat je gaat starten met ontgiften moet je zorgen dat je uitscheidingsorganen in goede conditie zijn, anders gaan losgekomen toxines opnieuw schade aanrichten. Het is belangrijk om te starten met het ondersteunen van nieren en lever. Als je alleen je lever gaat ontgiften en je nieren kunnen het niet kwijt, kan je verder van huis geraken. Ook moet er aandacht zijn voor het opschonen van je lymfen en voor een goede spijsvertering. Een slechte vertering zorgt voor een hoop toxiciteit in de darmen die deze via de darmwand weer opnemen en in het bloed terechtkomen.

Als voorbeeld: Bij een slechte vertering kan in de dikke darm ammoniak vrijkomen, ammoniak komt via de darmwand in de bloedbaan en kan de bloed-hersenbarrière passeren. Ammoniak lost vet op en onze hersenen zijn één grote vetmassa. De myeline schedes van onze hersenzenuwen kunnen worden aangetast en hierdoor kunnen neurologische aandoeningen ontstaan. Zo kan het zijn dat door een slechte vertering bijvoorbeeld MS ontstaat. (Eén van mijn oud-docenten van RP Vitamino wil hier nog graag een keer op promoveren).

Je moet dus helder krijgen wat je voedingsintoleranties zijn, welke uitscheidingsorganen belast, zwak of sterk zijn.

Er zijn vele manieren om je lichaam te ondersteunen. Tijdelijk of voor langere duur belastende voeding laten staan, nieren draineren, lever ondersteunen, galstenen verwijderen, parasieten en bacteriën verwijderen, lymfensysteem weer goed laten stromen, immuunsysteem versterken.

Praktisch betekent dit bijvoorbeeld door middel van: sauna bezoek (zweten), droogborstelen, oil pulling, trampoline springen, ademtherapie, parasieten en bacteriën afdoden, epsom zoutbaden, detox voetenbaden, leverpakkingen, fascia massage, cupping, bio resonantie (ontstoren van vaccinaties), bindweefselmassage, toevoegen spijsverteringsenzymen, maag aanzuren, zorgen voor de nutriënten die nodig zijn voor de lever- en nierontgifting, stressoren aanpakken, aarding (blote voeten), pro- en/of prebiotica suppletie.

Psychische stress is ook toxisch. Heb jij in het verleden vaak JA gezegd tegen iets waarbij je een NEE voelde, maar wilde je bijvoorbeeld de harmonie bewaren of iemand niet kwetsen dan kan dit ook nog steeds voor een verstoring werken. Waren papa en mama (emotioneel) niet beschikbaar, droeg jij meer dan een kind zou moeten dragen, heb je overweldigende emoties gekend, maak je je veel zorgen, zijn er onverwerkte trauma’s, onverwerkte boosheid, frustraties of bijvoorbeeld toxische relaties, dan kan dat zorgen voor blokkades op je organen die daardoor overbelast raken. Een mooi boek hierover is The Body Keeps the Score van Bessel van der Kolk.

Ontgiften is een holistisch verhaal. Door alleen een darmspoeling te doen los je dus geen problemen op. Samen kunnen we bekijken waar jij extra ondersteuning behoeft.

Reacties zijn gesloten.